Yritykset ja rakentajatsearch

Yritykset ja rakentajat

Tehokkain tapa vaikuttaa matkapuhelinsignaaleiden voimakkuuksiin talojen sisätiloissa on pyrkiä vaikuttamaan suoraan rakenteiden aiheuttamiin vaimennuksiin. Vaimennuksiin vaikuttaa kuitenkin materiaalien ohella ratkaisevasti myös matkapuhelinsignaalien tulosuunta ja rakennuksen muoto. Lisäksi tulee huomioon ottaa rakennuksen todennäköinen sisustus ja metallisten pintojen sijoittelu.

Ratkaisevan tärkeää rakenteiden RF-vaimennusten arviointi on uusien suositusten mukaisesti rakennettavissa ns. matalaenergia- tai passiivienergiataloissa. Tällöin kiristyvien energiansäästövaatimusten vuoksi usein päädytään käyttämään eristelevyjä, joissa yleensä on alumiinifolio pinnoitteena. Lisäksi ikkunoissa suositaan monilasisia ratkaisuja, joissa on tyypillisesti yksi tai useampia selektiivipintoja estämässä lämpösäteilyä ulospäin.

Edellä mainitut rakenteet vaimentavat matkapuhelinverkon käyttämiä taajuuksia erittäin voimakkaasti. Tästä on käytännön seurauksena se, että puhelinyhteyksissä on pahoja häiriöitä ja datansiirto ei onnistu lainkaan rakennusten sisätiloissa.


Ratkaisu

Asiaan tulisi tarttua siinä vaiheessa, kun rakennuksen runko on pystytetty ja eristeitä aletaan asentaa. Silloin ensimmäinen toimenpide on selvittää talon ulkopuolella olevien matkapuhelinverkkojen signaalien voimakkuudet. Tämä on tehtävä erikseen kaikille alueella toimiville operaattoreille ja GSM900, GSM1800, UMTS2100 ja LTE verkoille. Erityisen tärkeää on selvittää em. verkkojen osalta signaalien tulosuunnat ja tulokulmat.

Signaalien tasojen ja suuntatietojen perusteella voidaan kullekin talolle suunnitella yksilöllinen ratkaisu, joka tarjoaa parhaan mahdollisen signaalitason sisätiloissa. Tämä ratkaisu tavallisesti perustuu yhden tai useamman eristelevyn vaihtamiseen tietyssä kohdassa taloa.

Tähän suunnitteluun RSV-measurements Oy tarjoaa asiantuntevaa mittaus- ja konsultointipalvelua.